Pariterapiasta apua parisuhteen haasteisiin. Pariterapiasta apua parisuhteen haasteisiin.

SARI FÄLT

SARI FÄLT
PARITERAPEUTTI

PARITERAPEUTTI

Miksi pariterapiaan?

Onko kumppanin kanssa keskusteleminen vaikeaa? Onko välillänne tapahtunut asioita, joita on vaikea käsitellä tai päästä niistä yli? Onko yhteys puolisoon kadoksissa? Tuntuuko olo keinottomalta tilanteen muuttamiseksi?

Useimmille pareille tulee jossain vaiheessa tilanteita, joissa syystä tai toisesta usko parisuhteeseen on koetuksella. Mikäli ette halua luovuttaa, pariterapeuttina autan teitä löytämään tien hyvään yhteiseen tulevaisuuteen. Puolueettoman ja tasapuolisen terapeutin ohjatessa keskustelua on helpompi työstää vaikeaksi koettuja asioista ja päästä molemmille mieluisaan tulokseen. Näin on varsinkin, jos keskusteluyhteys on heikentynyt tai keskusteleminen on alun perinkin ollut parisuhteessa vaikeaa.

Milloin pariterapiaan?

Pariterapia on hyödyllisintä aloittaa mieluummin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa haasteiden ilmetessä. Pitkässä suhteessa kaikissa tilanteissa on kuitenkin hyödyksi, ettei asioita jää käsittelemättömiksi.

Puolueettoman terapeutin ohjatessa keskustelua molemmat tulevat kuulluksi ja puolison näkökulman ymmärtäminen helpottuu. Parin vuorovaikutuksen vahvistuessa on yhteisen tahtotilan löytäminen huomattavasti helpompaa ja yhteys puolisoon mahdollista löytää uudelleen. Molemminpuolisen ymmärryksen lisääntyessä terapian aikana saavutetut muutokset ovat kestävämmällä pohjalla.

Mitä asioita pariterapiassa työstetään tyypillisesti?

Toistuvat riidat tai yhteyden puute
Toistuvatko riitatilanteenne vuodesta toiseen lähes identtisellä kaavalla? Oletteko etääntyneet toisistanne? Onko parisuhteessanne kuitenkin edelleen paljon hyvää?

Kielteisinä toistuvien toimintamallien ja etääntymisen taustalta löytyy usein turvattomuuden, merkityksettömyyden tai riittämättömyyden tunteita, joita pari ei osaa kaksin työstää. Tunnekeskeisen pariterapian avulla tutkimme teidän toimintamalleja sekä niitä ylläpitäviä tarpeita ja pelkoja. Ohjaan teitä ensivaiheessa turvallisesti löytämään tavan pysäyttää kielteinen kehänne. Prosessin myötä tunneyhteyden turvallisuus vahvistuu tavalla, joka mahdollistaa aidon läheisyyden puolisoiden välillä.

Haastavat elämäntilanteet
Parisuhteen aikana puolisot kohtaavat usein myös haastavia tilanteita, joista ylipääseminen kaksin saattaa tuntua ylivoimaiselta. Parisuhteessa raskaimmilta vastoinkäymisiltä tuntuvat luottamuksen pettäminen, erilaiset riippuvuudet, vakavat sairaudet tai muut suuret menetykset. Vastoinkäymisten käsittelyssä ja niistä selviämisessä ulkopuolisen puolueettoman terapeutin keskusteluapu helpottaa kipeän tilanteen käsittelyä.

Sopuisa ero tai yhteishuoltajuus
Pariterapian tavoitteena voi olla myös sopuisa ero tai yhteishuoltajuuden pelisääntöjen hiominen. Eron syiden yhteinen käsitteleminen rakentavasti auttaa ymmärtämään kumppania ja tilannetta. Erosta toipuminen on usein helpompaa, kun on saanut vastauksia mieltä painaviin kysymyksiin ja on itse tullut kuulluksi. Myös mahdollisten lasten asioiden hoitaminen on jatkossa helpompaa, kun puheyhteys on toimiva entisen kumppanin kanssa.

Yksin terapiaan ajatuksia selkeyttämään
Jos puoliso ei halua osallistua pariterapiaan, apua voi hakea yksinkin. Suhde parantuu usein huomattavasti, kun yksilöterapiassa käynyt puoliso on tiedostanut millaisin pienin teoin voi itse vaikuttaa parisuhteeseensa positiivisesti. Itseymmärryksen vahvistuessa on mahdollista kertoa kumppanille mieltä painavien haasteiden pohjimmaisista syistä. Toisinaan on tarpeen selkeyttää myös yksin omia ajatuksiaan parisuhteestaan.

Pitääkö pariterapiaa jännittää?

Ensimmäinen pariterapiakäynti saattaa jännittää tai jopa pelottaa. Usein huolena on, että terapiassa etsittäisi syyllistä ja tuomittaisi. Toisinaan mietityttää osaako omista kokemuksistansa puhua.

Puolueettomana pariterapeuttina ohjaan keskusteluanne, jotta molempien näkökulma tulee kuulluksi. Syyllisten etsimisen sijaan keskitymme parisuhteenne parantamiseen. Helpotus on terapian lopussa usein käsinkosketeltavaa, kun puolisonsa kanssa on pystynyt ehkä ensimmäistä kertaa puhumaan hyvässä hengessä kipeistäkin asioista. Molemmille tulee kokemus kuulluksi tulosta ja kumppanin ymmärtäminen on helpompaa.

Mitä pariterapiassa tapahtuu?

Pariterapia pohjautuu vuorovaikutukseen, jossa kuuntelen teitä aktiivisesti ja haastan kysymyksillä pohdintaan. Tutkimme yhdessä tilannettanne, toiveitanne ja tavoitteitanne parisuhteeseenne liittyen. Etsimme ja työstämme yhdessä teidän suhdettanne auttavia keinoja.

Jokainen pari on yksilöllinen, joten kukin terapiaprosessi muotoutuu omannäköiseksi. Tunnekeskeinen pariterapia toimii parhaiten parin välisen tunneyhteyden vahvistamisessa ja toistuvien turhauttavien ristiriitatilanteiden katkaisussa. Ratkaisukeskeinen terapia puolestaan tukee pari löytämään toimivia työkaluja ja keinoja voimavarojensa sekä selviytymiskeinojensa vahvistamiseen.

Kauanko pariterapian kestää?

Parisuhdeterapian kesto määräytyy tarpeenne mukaan. Yksikin kerta voi murtaa puhumattomuuden padon. Tyypillisimmin 3 - 5 tapaamiskertaa riittää. Toisinaan muutos edellyttää pidempää prosessia. Tapaamiset toteutetaan yleensä alussa 2 – 3 viikon välein. Yksi tapaaminen kestää 1,5 tuntia. Terapian aikana voi olla hyödyllistä tavata puolisoita myös erillään. Tällöin tapaaminen kestää 45 minuuttia.

Voiko pariterapia olla myös etäterapiana?

Pariterapiatapaamiset voidaan toteuttaa myös etätapaamisina!

Miten voin varata ajan pariterapiaan?

Voit varata tapaamisajan suoraan netissä ja samalla näet vapaana olevat ajat:

Mitä pariterapia maksaa?